White Monday

Hemma i Sverige var det White Monday i går. Ett initiativ till att göra oss medvetna om den miljöpåverkan som nytillverkning av saker har. En motpol till Black Friday som infaller nu på fredag. Det verkar som det uppmärksammades av många tidningar och kanske det gjorde att konsumtionen avstannande för en dag. Alla initiativ till att göra oss människor mer medvetna om vårt galna köpbeteende tycker jag är bra. Sen är det klart att en dag om året inte räcker. Vi behöver ändra hela vår inställning till vad vi egentligen behöver.

Jag har besökt Goodwill och andra second hand butiker här i USA nu när vi varit i behov av att köpa möbler och annat för att bygga upp ett nytt hem. Tyvärr har det inte blivit några inköp därifrån, med undantag från en tvättkorg (som var i nyskick). Jag upplevde att möbler och mycket annat helt enkelt var för slitet. Det jag vill ha i mitt hem måste jag tycka om och det gick tyvärr inte att hitta här. Så det blev att vi köpte nytt. Men då vi bara inhandlat det vi anser absolut nödvändigt så bidrar vi iallafall inte med överkonsumtion. Vi gör medvetna val.

Då jag befinner mig i USA där Black Friday är enormt stort räknar jag med att få se hur människor visar sina galna sidor när det kommer till REA. Vad jag förstår är det inte ovanligt att det blir slagsmål i affärerna. Jag kommer givetvis inte vara på plats någonstans fysiskt för att bevittna detta, men det kommer säkert visas några incidenser av hysteri på tv. Och sen kommer Cyber Monday som åtföljs av julhandeln. Ja denna tid på året är det svårt att säga att vi i västvärlden generellt tänker på miljön.

Så kan White Monday växa och öka medvetenheten hos dom köpgalna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.