Jul på nytt sätt

Så hur tänker jag kring julen det här året? Vi äger inte en enda juldekoration och jag är inte sugen på att skaffa det heller. Kan vi verkligen fira jul utan att dekorera med någonting? Det är många år sedan jag hade tomtar framme, men gran brukar vi alltid ha. Och ljusslingor på balkongen. Det känns som jag skulle vilja få både oss och vårt hem i julstämning, men hur ska det gå till om jag inte vill köpa en massa julgrejer? Vi vill ju inte samla på oss en massa grejer och framförallt inte sånt som större delen av året förvaras undangömt. 

Kan det räcka med och vi kommer i julstämning genom att andra dekorerar runtomkring oss? Vi bor ju i USA där flertalet tar det här med juldekorationer på högsta allvar. Det finns redan blinkande tomtar och andra lysande julsaker på balkonger och i trädgårdar. Ja hela hus glittrar av all belysning som monterats upp. Och sen tänker jag också att det kanske ändå är svårt att hitta julstämning då det är ”sommar” här. Någon snö och kyla blir det ju inte, utan vi kommer säkert ligga vid poolen på självaste julafton. 

Ja det är inte lätt det här med julen. Jag har heller aldrig gillat julen så värst. Under lång tid firade vi faktiskt inte jul, utan valde just att åka till värmen för att slippa den. Sen kom barnen och då tänkte man förstås om. Nu är barnen stora, men att skippa julen helt igen känns inte som det jag vill göra. Och även om barnen inte längre tror på tomten, så vill dom nog att det ska kännas som det är jul. Så någon form av utsmyckning vill jag göra här hemma. Även om vi håller det minimalistiskt så ska det planeras för att få hemmet i julstämning. 

Ljusslingor kan vara mysigt året runt när det är mörkt. Och ljus förstås, det kan jag handla fler av och ändå känna att det används. Inget jag behöver packa in i någon vrå när julen är över. Yngsta sonen vill nog gärna ha en gran, men det känns som jag skulle vilja slippa. Då ska det köpas saker att hänga i den också. Vi kanske kan kompromissa om en minivariant och hänga ätbara dekorationer i den. Och så kan vi baka ett pepparkakshus förstås. Och köpa en julblomma. Det går nog att hitta sätt att komma i julstämning trots att man inte rusar ut och handlar upp sig på en massa saker som jag inte vill.

Pepparkakor ger mig julstämning.

2 reaktioner till “Jul på nytt sätt

  1. Spännande, jag älskar julen och gillar att pynta och pyssla. Men inte för att någon annan kräver det, utan för att jag vill det. Men tänker att du ju kan julmys med frukter och nötter, kanske några snittblommor eller varför inte ett fat med kryddor som hör julen till och lite ljus som du skrev om.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.